Project omschrijving
Nieuwe duurzame toekomst
Flat 11, een woongebouw met 74 appartementen gelegen aan de Prinses Margrietlaan in Zeist, krijgt een totale metamorfose. Het gebouw staat in de wijk Kerkebosch, deze wordt voor een groot deel herontwikkeld met bosrijke kwalitatieve nieuwbouw. Deze flat wordt als enige niet gesloopt, maar juist gerenoveerd.
De hoofdentree krijgt nu status en wordt duidelijk zichtbaar, door de markante grote glazen gevel. Door zijn positie en opbouw zal hij het hart van het blok markeren.
De nieuwe, geïsoleerde schil geeft Flat 11 een fris en eigentijds karakter. Door middel van lichte aanpassingen in materiaal, gevelreliëf en kleurgebruik krijgt het grote gebouw meer geleding in het gevelbeeld. Met de al aanwezige wisseling van de gesloten en open delen in combinatie met de breedte verhouding zijn het subtiele afwisselingen.
De achterzijde van het complex zal op een zachte manier over gaan in het natuurlijke vrije landschap van het groene Kerckebosch. Door de splitsing van de bergingen ontstaat er straks een open structuur die doormiddel van een parklandschap toegevoegde waarde geeft aan de bewoners. Het renoveren van de lift, het trappenhuis, en het openen van de entree geeft een veiliger gevoel en betere toegankelijkheid.
Flatwoningen, Zeist
Opdrachtgever: Woongoed Zeist
Omvang: 74 woningen
Samenwerking: Coen Hagedoorn bouwgroep, Kerkebosch, Trecodome
Oplevering: in ontwikkeling, 2021
Programmatype: wonen, interieur
Projecttype: verduurzaming, renovatie
Isolatie en Ventilatie
De Trias Energetica staat centraal. Daarom zijn de woningen in de varianten ontwikkeld met goede isolatie waarden en een goede luchtdichtheid. Goede ventilatie is de basis voor
duurzaam wonen. In alle varianten is ventilatie geborgd door actieve luchttoevoer met voorverwarmde ventilatielucht door de inzet van balansventilatie voor alle appartementen,
behalve in het kleinste woningtype, waar balansventilatie decentraal is opgelost in de woonkamer.
Installatie voor verwarming
Er is gekozen voor een combinatie van collectief en individueel om zo duurzaam mogelijk te zijn in de opwekking en zo weinig mogelijk verliezen te hebben in de distributie in het gebouw. De structuur van het gebouw leidt tot de keuze om warmteopwekking per strang te doen met een luchtwarmtepomp op het dak, die de vijf onderliggende appartementen van lage temperatuur warmte voorziet. De warmte komt op een punt per appartement binnen en wordt daar bemeterd en verdeeld naar de lage temperatuur radiatoren aan de gevels.
Installatie voor warm tapwater
Er is gekozen voor duurzame opwekking van warm tapwater met een individuele ventilatiewarmtepomp per woning die een geheel vormt met een 300 liter voorraadvat. De ventilatiewarmtepomp onttrekt de lucht van buiten. Zo blijft de woningventilatie goed functioneren, ook als het systeem bij opwarming meer lucht nodig heeft. Een dergelijk systeem kent veel minder verliezen dan een collectief warm watersysteem dat permanent door het gebouw zou moeten circuleren.