Project omschrijving

Onder de naam ‘Het Wooncollege’ is een mix van woningtypes gerealiseerd in de voormalige Prinses Irene meisjesschool in Amersfoort. Het gemeentelijk monument uit de jaren ‘50 is rijk aan artistieke elementen, zoals een mozaïek en een karakteristiek glas-in-loodraam. Deze elementen zijn behouden, net als andere sprekende gebouwelementen, zoals de magnifieke trappenhuizen en de riante verdiepingshoogte. De gevels blijven de uitstraling van een schoolgebouw houden met hoge ramen en een duidelijk leesbare kolommenstructuur. Het Wooncollege vormt één geheel met haar omgeving, mede door de gebouwde parkeervoorziening en een groen ingericht parkeerdek.

De verschillende gebouwvleugels hebben een eigen invulling van woningtypes gekregen: eengezinswoningen, maisonnettes en appartementen. Alle woningen zijn erg goed geïsoleerd, ze voldoen aan de huidige nieuwbouweisen en wensen. Na oplevering is het complex weer gemeentelijk monument inclusief de toegevoegde nieuwbouw en aangebrachte wijzigingen. 

Verduurzamen 

In de uitwerkingsfase bleek de verduurzaming van het pand geen sinecure. Een compleet gasloos concept verkopen dat binnen de termijn van 20 jaar is terug te verdienen kon geen van de adviseurs. Uiteindelijk heeft Profund Vastgoedontwikkeling het zelf met afzonderlijke partijen geregeld en een Energy Service Company (ESCo) opgericht om zo de verduurzaming van het pand te garanderen. De omzet op de energierekening gaat naar Profund Vastgoedontwikkeling en de bewoners betalen het standaardtarief dat ze ook zouden betalen als ze wel op een gasnetwerk aangesloten zouden zijn. 

Het geïsoleerde woongebouw wordt verwarmd met een eigen biomassa-centrale en twee geo-thermie bronnen gekoppeld aan een warmtepomp. De 560 zonnepanelen zijn zorgvuldig in de dakvlakken geïntegreerd zonder afbreuk te doen aan de architectonische uitstraling van het geheel. Ze wekken zo’n 130.000 kilowattuur per jaar op en dat is meer dan het elektriciteitsverbruik van de woningen. Het gebouw levert nu energie aan het net. 

“het gas is eraf in
de oude school”

Monumentaal wonen, Amersfoort

Transformatie en verduurzamen van een monumentale huishoudschool tot 44 woningen. Onder de naam ‘Het Wooncollege’ is een mix van woningtypes gerealiseerd in de voormalige Prinses Irene meisjesschool in Amersfoort. In totaal zijn 44 woningen in het monumentale pand. Het gas is eraf in de oude school.


ontwerp: 2014


oplevering: 2017 , Amersfoort


ontwikkelaar: Profund Vastgoedontwikkeling


Projecttype: Herbestemmen, vernieuwbouw


Programmatype: Wonen

“Toen we begonnen, hebben gezegd: als we het doen, doen we alles perfect. En dat is het geworden”

Kees van Loon