Project omschrijving

Verduurzamen volgens E-sequent

De lange rij portiekflats aan het Isseltseveld heeft iets bijzonders. De karakteristieke bouwstijl is een waardevolle herinnering aan de vroeg naoorlogse seriematige woningbouw. Dat maakt de uitdaging voor verbetering en verduurzaming extra groot. Het vraagt om een doordacht plan dat de woningen weer klaarmaakt voor de toekomst. Dit plan moest echter ook gedragen worden door Monumentenzorg en de bewoners. 

Woningcorporatie de Alliantie heeft ervoor gekozen om de verduurzaming van de 90 portiekwoningen aan het Isseltseveld in Amersfoort goed aan te pakken. In bewoonde toestand worden de binnen- en de buitenkant van de flats verbeterd; het energielabel gaat van E/F/G naar A. De monumentale gevels krijgen hun originele allure terug, voorzien van eigentijdse verbeteringen. Het project maakt deel uit van het duurzaamheidsprogramma ‘E-Sequent’, een innovatieve ketensamenwerking van woningcorporatie de Alliantie en Nijhuis Bouw. Hierbij worden duizenden woningen energetisch verbeterd, waarbij de bedrijfsprocessen zijn geoptimaliseerd. 

Portiekflats Isseltseveld, Amersfoort


Opdrachtgever: Woningcorporatie de Alliantie


Omvang: 90 woningen, 3 bergingen, voorterrein


Bijzonder: beschermd stadsgezicht, historisch architect David Zuiderhoek


Consortium: E-sequent, Nijhuis Bouw BV Apeldoorn, Aveco de Bondt


Oplevering: 2020

Dierbaar en beschermd stadsgezicht

De jaren ’50-flats hebben veel charmes. Ze zijn onderdeel van de imposante, groene entree van de Bomenbuurt in de wijk Soesterkwartier. Een historische, complexgewijze tuinstaduitbreiding, dierbaar en beschermd stadsgezicht van Amersfoort. David Zuiderhoek, de toenmalige stadsarchitect van Amersfoort, gaf de appartementen een aantrekkelijke indeling, met een licht en royaal omkaderd uitzicht vanuit de woonkamer. Maar de toegepaste bouwstijl laat zich niet gemakkelijk verduurzamen. 

Intensief vooronderzoek

“In de buitenschil hebben de elementen van geprefabriceerd schokbeton historische waarde”, vertelt Jennifer Maier van AG NOVA Architecten. “Hierachter school echter een woud van koudebruggen. In nauwe samenwerking met Monumentenzorg en de bouwfysisch adviseur hebben we daarom een maatwerkisolatieplan uitgewerkt. Door het intensieve vooronderzoek zijn de duurzaamheidsmaatregelen nu nagenoeg onzichtbaar. Met de toepassing van uiteenlopende zachte grijstinten is de oorspronkelijke volwassen dynamiek weer terug in de gevels. De kleine balkons aan de achterzijde worden bij de keuken betrokken. En ten slotte worden in de entrees met hun bijzondere interne wenteltrappen frisse kleuren toegepast. Het totaal aan maatregelen zorgt voor eigentijds comfort en een hernieuwde allure.”

Verbetering Buitenschil

Aan de buitenzijde wordt het dak voorzien van isolatie (Rc-waarde 6) en belegd met zonnepanelen. Dit blijkt maatwerk vanwege de aanwezige bomen. De metselwerk spouw en de kruipruimte worden gevuld met HR++-parels en er worden nieuwe kozijnen geplaatst. Op een aantal plekken wordt aan de binnenzijde extra geïsoleerd vanwege de koudebruggen. Vanwege het beschermd stadsgezicht worden er in de voorgevels geen ventilatieroosters toegepast, maar ClimaRad S-fans, die meedraaien in het nieuwe CO2– gestuurde ventilatiesysteem.

Bewonersbetrokkenheid

Voor de uitvoering van de maatregelen is de aannemer in elke woning maximaal tien dagen aanwezig en dit vraagt om samenwerking met de bewoners. “We hebben deze samenwerking al in een vroeg stadium ingezet”, vertelt Erik Niesing, projectmanager van de Alliantie. “Tijdens bewonersbijeenkomsten hebben we onze plannen gepresenteerd en ruimte geboden voor inspraak. Deze samenwerking is onder meer noodzakelijk op de dag dat de verticale rookgasafvoeren van de cv worden aangepast. Het vraagt intensieve bewonersbegeleiding om alle bewoners van dezelfde strang tegelijk thuis te laten zijn.”

“De bewoners zijn – ondanks de niet te vermijden overlast – heel tevreden met het eindresultaat,” vertelt Jan van den Berg van de Alliantie. Het verduurzamingsproces verkeert inmiddels in het eindstadium.