Onze slotbijeenkomst van 2023 had als omvattend thema:

SLOPEN KAN NIET MEER, SLOPEN HOEFT NIET MEER!

Wilma Kempinga is oprichter en drijvende kracht achter het ideële bureau Mevrouw Meijer. Mevrouw Meijer bevordert de kennis en het maatschappelijk bewustzijn van het belang van goede schoolarchitectuur. Mevrouw Meijer doet dit door middel van onderzoek, opinievorming en overdracht. Ze presenteerde ons enkele oude schoolgebouwen die een prachtig nieuw leven hebben gekregen. Het ging over onderwijs en vernieuwing, over duurzaamheid en erfgoed, over schoonheid en architectuur, over maatschappelijke verantwoordelijkheid én geld.

https://www.mevrouwmeijer.nu/

Waarom kan slopen niet meer? 
De bouwprijzen rijzen de pan uit, de materiaal- en energieprijzen schieten omhoog, levering en planning zijn onzeker. Schaarste maakt duur. En dus moet je koesteren wat niet schaars is, namelijk bestaande schoolgebouwen. Met een bestaand gebouw heb je goud in handen. Want waarom zou je een nieuwe school bouwen als je al een school hebt, die je alleen hoeft te verbeteren om weer als nieuw te zijn? Je zou wel gek zijn om te slopen, wees zuinig op wat je hebt!  Ook in de huisvesting is dat de beste, verstandigste én voordeligste keuze.

Via deze link de samenvatting van haar presentatie:

_7-12-2023 SLOPEN HOEFT NIET MEER SAMENVATTING

Een school kun je zien als een BarbaPappa: als spil in de buurt verandert hij mee met zijn tijd en omgeving. Dmv. ontwerpend onderzoek en participatie met de gebruikers en buurt werd zo de beste oplossing voor het Nimeto ontwikkeld. Hierbij werd uit enkele gebouwdelen veel meer potentie gehaald dan eerst. Zo zijn er nog veel meer scholen die de komende jaren zo’n opknapbeurt kunnen gebruiken!

Enkele uitsmijters ter overdenking in het nieuwe jaar:

– Sloop is een sleur met slechte argumenten
– Vooruitgang is het verbeteren van een gewoonte
– De grootste energieslurper is niet de verwarming, maar de bouwindustrie
– Sloop/nieuwbouw verdien je pas na 30 jaar terug op CO2 verbruik -> specialist Tim de Jonge

Daarnaast gaf Chiel ons een internationale update van de COP28 UAE. Er zijn nog steeds kansen om de wereldwijde 1,5 graden temperatuurstijging niet te overschrijden. De 200 gecommiteerde landen zetten de komende jaren hun schouders eronder. China heeft al een grote stap hierin gemaakt. Met bv. 3x meer duurzamere opwerk en 2x efficienter verbruik kunnen we het verschil maken!

Tot gauw weer ziens en alle goeds in 2024!