Onze bijeenkomst van 28 oktober had als thema de toepassing van circulaire materialen.

Vanuit de klimaatdoelstellingen van het Europees parlement is al geruime tijd geleden beleid gemaakt tbv. de cyclus van ‘nemen-maken-gebruiken’. Om te stimuleren om met duurzamere materialen en materiaalgebruik ca. 2-4 procent uitstoot van broeikasgassen te kunnen reduceren.

 

Richard Cozijnsen – Bouwbedrijf van Zoelen

Richard neemt ons mee in de praktijkcase van de nieuwbouw van kleedkamergebouw De Nieuwe Lunet. In opdracht van de gemeente Utrecht en ism. de Groene Jongens en AG NOVA architecten. Hierbij zijn hoge ambities op de aspecten circulaire materialen (nieuw én geoogst), demontabel- en vrij indeelbaar bouwen, geen toxische stoffen en nieuwe installaties gerealiseerd. Middels de berekeningen van GRP en MPG in kaart gebracht. Op het aspect circulariteit werden zij ondersteund door New Horizons, dmv. de oogstkaart en de werkwijze urban mining. Dit is het eerste project in Nederland waar circulair transportbeton Freement van Rutte is toegepast. Ook bleek bv. dat de spijkerbroekisolatie zich niet zo laat verwerken als reguliere isolatie, deze was zo stug dat de spouwankers hier niet goed doorheen kwamen. 

 

Rob van Lith – New Horizons

New Horizons is één van de bekendste bedrijven van de circulaire economie in de bouw, door niet te slopen maar juist te oogsten. “VANUIT PASSIE BEN JE OP TIJD, VANUIT URGENTIE BEN JE TE LAAT!” De herinzet van geoogste materialen werkt CO2 verlagend. De afgelopen jaren is hun netwerk uitgegroeid tot “the urban mining collective’ van al meer dan 25 bedrijven en producten. Meer dan 40% van de bouwmaterialen hebben we al in huis! Hiertoe maken zij MKI’s per product (milieu kosten indicator) en MPG’s voor de Wearthy Scans ism. NIBE en de databases van de Universiteiten in Delft en Leiden. Hiermee zien vastgoedeigenaren wat voor materiele of ‘te oogsten’ waarde in hun bestaande gebouwen zit, of gebouwd wordt. Losmaakbare materialen, waarbij weinig inmenging zit, zijn het beste her te gebruiken. Voorbeelden zijn beton, metselwerk, bitumen, gipsplaten. Is belasting op nieuwe materialen een idee?