Onze laatste bijeenkomst van dit jaar zat boordevol inspiratie!

Chiel Boonstra gaf een korte samenvatting over de nieuwe BENG eisen en rekenmethodieken waar de nieuwbouw per 1 januari 2021 aan moeten voldoen. Ondanks vele verbeteringen, zijn de ventilatie en de energiebesparing hierbij nu nog wat onderbelicht. Er mogen ook wel strengere eisen mbt. de warmte- en koude vraag gesteld worden, nu lijkt het alsof je bv. kunt ‘scoren’ met bepaalde gecertificeerde installaties. In de toekomst wellicht een aanvulling met CO2 emmissie? 

Innovencio

Liesbeth Kraaijveld en Thomas van Uden van het bedrijf Innovencio nemen ons mee in de wereld van duurzame en innovatieve subsidies. Zij werpen letterlijk ‘licht op subsidies’ en begeleiden zo diverse bedrijven met de realisatie van innovaties, vv. strategisch maatwerk vanuit hun netwerk. Er blijkt vaak veel meer mogelijk!  https://www.youtube.com/watch?v=fKVXq6VpiFs&t=13s

Subsidies worden met name toegepast in fase 2 ‘Onderzoek & ontwikkeling’ en fase 3 ‘De Demonstratie’. Voorbeelden hiervan zijn “De Huizenprinters” met 3d beton van oa. Heilijgers, “De Kleine Aarde 2.0” en “Hybrid Energy” van Heijmans. In fase 1 ”Fundamenteel onderzoek” en fase 4 “Opschaling en Marktintroductie” verloopt dit weer op andere wijze. Ieder project en iedere aanvraag zijn weer uniek. Belangrijk is om in een vroeg stadium te oriënteren wat hierbij past en wat het juiste moment is. Laat je gauw toelichten over de beschikbare subsidies in 2021 via: liesbeth@innovencio.nl of 06-55177278. 

Flat 11 in de wijk Kerkebosch te Zeist

Luuc Rutgers van Coen Hagedoorn Bouwgroep en Roald van de Bedem van AG NOVA architecten vertellen ons over de praktijkcase van Flat 11. Samen met Trecodome hebben zij voor opdrachtgever Woongoed Zeist een innovatief renovatie concept bedacht, waarbij prefab houtbouw technieken toegepast worden als verbetering op het oude beton casco. Flat 11 wordt als enige in de wijk niet gesloopt, maar juist een nieuw leven ingeblazen. En wat voor een! Na de renovatie voldoet de flat zelfs aan veel strengere eisen dan nieuwbouw. Hiertoe worden de installaties en keukens en badkamers vernieuwd, een stuk galerij slim tot extra ruimte omgezet, maar bovenal een nieuwe ‘warme jas’  om het gebouw. De nieuwe gevels krijgen zeer hoge Rc-waardes. De flat krijgt echt een nieuw uiterlijk, passend bij de moderne allure van de wijk transformatie, waarbij de oorspronkelijke horizontaliteit verfijnd teruggebracht is.